Vaikų ligoninės komanda Etiopijos ligoninėje pagalbą suteikė stuburo deformacijų turintiems vaikams

2019 m. birželio 24-29 dienomis Vaikų ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas dr. Giedrius Bernotavičius kartu su operacinės slaugytoju Andrejumi Maciulevič kaip komanda vienoje iš  Etiopijos sostinės Adis Abebos ligoninių atliko septynias sudėtingas stuburo operacijas.

Į Etiopiją, Šiaurės rytų Afrikos valstybę tarptautinę humanitarinę pagalbą teikiančios visuomeninės organizacijos „Gydytojai be sienų“ atsiųsti jau devinti metai atvažiuoja gydytojai iš JAV. Šįkart prie amerikiečių chirurgo Theodore Belanger su komanda iš  „Texas Back Institute“ prisijungė ir lietuvių komanda iš VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vilniuje.

Kaip pasakoja gydytojas ortopedas-traumatologas dr. Giedrius Bernotavičius, apie galimybę padėti Etiopijos vaikams sužinojo iš prancūzų chirurgų, kurie lankėsi Lietuvoje. Gavęs rekomendaciją,  panoro pats išbandyti savo jėgas ir prisijungė prie tarptautinės iniciatyvos „Gydytojai  be sienų“.

„Gydytojai be sienų“ geriausiai žinomi dėl medicininės pagalbos teikimo besivystančioms šalims. Organizacija, įkurta 1971 m. Ženevoje, šiuo metu humanitarinę pagalbą teikia 74 medicininės pagalbos stokojančioms šalims, daugiausia Afrikos ir Azijos žemynuose.

„Tai darbas be atlygio, – sako dr. Giedrius Bernotavičius, – be to, sunkus, į kurį ne visi veržiasi. Sunku ne tik fiziškai, nelengva ir psichologiškai, nes kartais tenka suvaldyti situaciją, kuri nuo tavęs visai nepriklauso. Pavyzdžiui, operuoti neturint pakankamai radiologinių vaizdų, esant netobulai bendrajai nejautrai ar neprofesionaliai pooperacinei priežiūrai.“

Per savaitę dr. G. Bernotavičius, padedamas operacinės slaugytojo A. Maciulevič, ligoninėje „Myungsung Christian medical centre“ savarankiškai  atliko 7 sudėtingas stuburo operacijas vaikams ir paaugliams. Vyriausiajai pacientei buvo dvidešimt ketveri metai.

„Operavome daug, – prisimena gydytojas ortopedas-traumatologas, – o vieną dieną turėjome dvi operacijas, kurios užtruko nuo ryto ligi vakaro. Nors buvo nelengva, tačiau patirtis ir ten gautos  emocijos yra neįkainojamos. Jau esu sutaręs dėl antrojo vizito kitais metais“.

Pacientus operacijai atrinko, paruošė, atliko visus reikalingus tyrimus ligoninėje dirbantis gydytojas Rich Hodes, atvykęs iš Amerikos ir gyvenantis Etiopijoje daugiau nei dvidešimt metų. Jo kuruojama sritis  – kardiologija ir stuburo deformacijų chirurgija. Pasak dr. G. Bernotavičiaus, operacijai pacientai buvo tinkamai parengti, buvo visų reikalingų priemonių, instrumentų ir implantų. Lietuviams ligoninė įsipareigojo informuoti apie operuotų pacientų sveikatos būklę po operacijos, jų sveikimą.

Dr. Giedrius Bernotavičius Vaikų ligoninėje, VUL Santaros klinikų filiale gydytoju  ortopedu- traumatologu dirba nuo 2009 metų. Jo sąskaitoje – jau šimtai atliktų sudėtingų stuburo deformacijų,  klubo sąnario patologijos (displazijų), galūnių deformacijų operacijų. Įvaldę pažangias operacijų technikas, Vaikų ligoninės gydytojai ortopedai-traumatologai savo patirtimi dalijasi ir padeda jau ne tik Lietuvos vaikams.