Vaikų ligoninės neurologai kartu su kitų specialybių gydytojais paminėjo Tarptautinę epilepsijos dieną

Vasario 11-ąją minėjome Tarptautinę epilepsijos dieną. Vaikų ligoninės Vaikų neurologijos skyriaus gydytojos primena, kad epilepsija – tai liga, kuri gali prasidėti ir naujagimiui, ir paaugliui. Tačiau faktas, kad sergi epilepsija, negali tavęs sustabdyti, įsitikinę medikai. Kartu su šeimos, medikų, pedagogų ir visuomenės pagalba, epilepsija tampa įveikiama!

Daugiau informacijos apie epilepsiją (spalvingai ir vaizdžiai, tinkamai ir vaikams, ir saugusiesiems), galite rasti paspaudę nuorodą https://internationalepilepsyday.org/campi/

Tarptautinė epilepsijos diena – tai daugiau nei 120 šalių minima diena, skirta visuomenės švietimui apie epilepsiją. Šią dieną prisimenamos ir medicininės, ir socialinės problemos, kylančios sergant epilepsija. O svarbiausia, kad tai diena, skirta kartu susikaupti ir pradėti jas spręsti. Tarptautinės epilepsijos dienos iniciatorius yra Tarptautinė epilepsijos lyga. Kasmet antrą vasario pirmadienį žmonės susitelkia švęsti ir paminėti Tarptautinės epilepsijos dienos, skirtos suvienyti sergantiesiems epilepsija, jų artimiesiems bei visiems bendruomenės nariams.

Kiekvienam, sergančiajam epilepsija, reikia visapusiškos medicininės priežiūros. Vaikų ligoninės vaikų epilepsijos ir miego laboratorija yra ilgiausias tradicijas Lietuvoje turinti vaikų neurofiziologijos laboratorija. Kompiuterinės encefalografijos ir miego tyrimai čia atliekami nuo 1999 metų. Laboratorijoje yra visa epilepsijos diagnostikai būtina aparatūra, leidžianti tirti priepuolius naujagimystės (integruota amplitudės elektroencefalograma), kūdikystės ir vaikystės (kompiuterinė elektroencefalograma) laikotarpiais.

Sergančius epilepsija vaikus gydo patyrusių specialistų komanda, kurioje dirba laboratorinės diagnostikos specialistai, gydytojai neurologai, neurochirurgai, genetikai, radiologai, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai.

Vaikų ligoninėje įsteigtas Vaikų epilepsijų ir miego sutrikimų kompetencijos centras. Centre sukaupta patirtis nulėmė, kad 2019 metais Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad šis centras atitinka visus keliamus reikalavimus tapti Europos referencijos tinklo nariu Retų ir kompleksinių epilepsijų (Rare and Complex Epilepsies, EpiCARE) srityje. Narystė šiame tinkle įrodo, kad centre dirbama laikantis aukščiausių standartų, teikiama visa reikalinga pagalba sergantiesiems sudėtingomis epilepsijos formomis.

Centro koordinatorė: dr. Rūta Praninskienė.

Centro administratorė: Dovilė Kalibatienė

Centro kontaktai: el. paštas: dovile.jonuskaite@santa.lt; tel. 8 5 272 0379 (slaugytojų postas), mob. tel. +370 656 46 622 (Vaikų retų ligų koordinavimo centras)

Centro veiklos apimtis (ligų grupės):

  1. Retos vaikų ir paauglių epilepsijų formos (epilepsijos sindromai, encefalopatijos, paveldimos ligos, pasireiškiančios epilepsija).
  2. Reti kūdikių, vaikų ir paauglių miego sutrikimai (reti miego ir būdravimo ritmo sutrikimai, retos paveldimos ir įgytos ligos, susijusios su miego sutrikimais).