Vaikų retos ligos: gydytojai sėmėsi naujų žinių tarptautinėje retoms nervų ir raumenų ligoms skirtoje konferencijoje

2018 m. liepos 16-17 dienomis Rumunijos sostinėje Bukarešte vyko tarptautinė nervų ir raumenų ligų mokslinė-praktinė konferencija, kurios pagrindinis lektorius buvo lietuviams jau gerai pažįstamas Paryžiaus miologijos instituto vadovas, Nervų ir raumenų referencijos centro Belgijoje vadovas prof. Laurent Servais, turintis daug vaikų retų nervų ir raumenų ligų diagnostikos ir gydymo patirties.

Šis renginys Lietuvos gydytojams buvo itin reikšmingas, nes didžiausias dėmesys buvo skiriamas spinalinei raumenų atrofijai ir šios ligos gydymo naujovėms. Anksčiau ši ypač reta liga neturėjo realių gydymo galimybių. Tik 2016 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose ir 2017 m. Europoje registruotas pirmasis vaistas šiai ligai gydyti – Nusinersen (Spinraza), kuriuo šiais metais bus pradėti gydyti ir Lietuvos pacientai.

Renginyje dalyvavo Vaikų ligoninės medikai: Vaikų neurologijos skyriaus vedėja, Vaikų epilepsijos ir miego sutrikimų kompetencijos centro koordinatorė gydytoja vaikų neurologė dr. Rūta Praninskienė, Vaikų retų nervų ir raumenų ligų kompetencijos centro koordinatorė doc. dr. Jurgita Grikinienė, Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro kineziterapeutė Vaiva Strukčinskaitė.

Nuotr. Lietuvos delegacija su prof. Laurent Servais