Vaikų transplantologijos srities gydytojų iš Hamburgo-Eppendorfo universiteto ligoninės vizitas Lietuvoje visada laukiamas ir gydytojų, ir pacientų

Vaikų ligoninės gydytojai birželio mėnesį jau trečią kartą sulaukia Lietuvoje vaikų transplantologijos srities gydytojų grupės, besidarbuojančios Hamburgo-Eppendorfo universiteto klinikoje. Pasidalinti patirtimi su kolegomis Vilniuje, apžiūrėti kepenų transplantacijas patyrusių ar laukiančių pacientų, įvertinti jų sveikatos būklę ir perspektyvą atvyksta šios universiteto ligoninės gydytojai vaikų gastroenterologai-hepatologai doc. Enke Grabhorn ir dr. Martin Jankofsky, Pediatrinės radiologijos ir branduolinės medicinos skyriaus vadovas dr. Jochen Herrmann, Transplantacijos centro direktorius prof. Lutz Fischer, gydytoja vaikų chirurgė dr. Uta Herden.

Vizito pradžioje svečiai perskaitė tris pranešimus: apie portinės hipertenzijos terapinį ir chirurginį gydymą, apie pacientų būklės stebėjimą prieš transplantaciją ir po jos bei radiologinius pokyčius, komplikacijų diagnostiką po kepenų transplantacijos.

Vaikų ligoninės vyresn. gydytojas vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas priminė svečiams ir susirinkusiems apie vaikų kepenų transplantacijų padėtį Lietuvoje, atsakė į dažnai užduodamą klausimą, kodėl šios transplantacijos neatliekamos mūsų šalyje vaikams iki 12 metų.

Apžvelgdamas keturiolikos metų vaikų kepenų transplantacijos istoriją, gydytojas pabrėžė, kad remiantis mokslo duomenimis, jei centre atliekama mažiau nei penkios kepenų transplantacijos, gydymo rezultatai yra  iki 30 proc. prastesni, nei tų klinikų, kuriose jų atliekama daugiau.

Šioje Hamburgo klinikoje per metus atliekama apie 25 kepenų transplantacijos vaikams. Lietuvoje tokių transplantacijų poreikis vaikams būna 2-3 atvejai per metus. Lietuvos vaikai kepenų transplantacijoms atlikti dažniausiai vyksta į Lenkiją arba Vokietiją.

Pernai gydytojų komandos laukė aštuoniolika pacientų. „Toks didelis ligonių skaičius buvo iššūkis svečiams ir darbas užsitęsė iki vėlyvo vakaro, todėl šiemet atrinkome mažiau pacientų, tačiau pačius sunkiausius, reikalajaunčius išplėstinio konsiliumo. Jo metu kartu su kolegomis iš Hamburgo aptarėmė ligonius ir diskutavome dėl ištyrimo ir gydymo taktikos, nes vieno pasaulinio gydymo protokolo nėra, skirtingose klinikose gali būti taikoma skirtinga taktika“ – pasakoja doc. dr. V. Urbonas.

Pediatrinės radiologijos ir branduolinės medicinos skyriaus vadovas dr. Jochen Herrmann visiems pacientams atliko pilvo organų echoskopiją, aptardamas rezultatus ir gydymo taktiką su kolegomis gydytojais.

Šios konsultacijos Lietuvai sutaupė ne vieną dešimtį tūkstančių eurų, be to, jos pradžiugino kepenų ligomis sergančių ar laukiančių kepenų transplantacijų vaikų tėvus. Dėl ateityje galbūt laukiančios transplantacijos jie galėjo pasikonsultuoti su gydytojais, neišvykdami iš Lietuvos.

Pasak doc. dr. V. Urbono, antras svarbus vizito klausimas – VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės, taip pat Vilniaus universiteto ir Hamburgo-Eppendorf universiteto ir jo klinikos bendradarbiavimas, kuriuo suinteresuotos abi pusės. Svečiai susitiko su Vilniaus universiteto mokslo prorektoriumi prof. Rimantu Jankausku, VUL Santaros klinikų direktore inovacijoms prof. Augustina Jankauskiene ir aptarė studentų, gydytojų rezidentų, gydytojų specialistų stažuočių galimybę bei bendrų mokslinių projektų,  taip pat ekstrinio ligonių konsultavimo ir gydymo galimybes.