Vaikų vėžio gydymas Santaros klinikose užtikrinamas ir Latvijos vaikams

Vaikų onkohematologijos centre – kaulų čiulpų transplantacijos poskyryje šiuo metu gydomi net 4 Latvijos piliečiai: „Rugsėjo mėnuo skirtas vaikų onkologinėms ligoms priminti. Šiandien galime pasidžiaugti prasmingu bendradarbiavimu su Latvijos vaikų ligonine, kurio rezultatas – galimybė padėti vaikams iš kaimyninės šalies, – sako Vaikų onkohematologijos centro vadovė doc. dr. Jelena Rascon. – Šiuo metu visas kaulų čiulpų poskyris kalba latviškai“.

Bendradarbiavimas su Latvijos Rygos universitetine vaikų ligonine jau pasiekė kitą lygmenį. Rengiami reguliarūs pacientų, sergančių onkologinėmis ligomis ir imunodeficitais, sveikatos būklės aptarimai – kokius pacientus latvių gydytojai planuoja atsiųsti gydytis į Vaikų onkohematologijos centrą, aptariama čia jau gydomų pacientų sveikata. Pasak doc, dr. J. Rascon, Santaros klinikų Laboratorinės medicinos ir Hematologijos, onkologijos ir transfuziogijos centrai talkina Latvijos mažiesiems pacientams ir atliekant leukemijai nustatyti reikalingus laboratorinius tyrimus.

„Vykdydami TREL projektą, organizuojame seminarus, kvalifikacijos kėlimo kursus, kuriuose aptariami pacientų klinikiniai atvejai, inovatyvi molekulinė diagnostika ir gydymas“, – teigia doc. dr. Jelena Rascon. – Juose dalyvauja kolegos iš kitų Lietuvos miestų, Latvijos, Estijos. O pacientai gauna Europos ekspertų nuomonę, kaip geriausia tą atvejį gydyti. Vaikų vėžio specifika yra tokia, kad bet koks vėžys yra retas ir jam gydyti praverčia kitų šalių, kitų centrų patirtis.“

Kalbant apie kaimyninės šalies vaikams suteikiamas medicinines paslaugas, svarbu pabrėžti, kad mūsų šalies pacientams, kuriems įtariama onkologinė liga, patekti pas gydytoją vaikų onkohematologą eilių nėra. „Kokiame Lietuvos krašte vaikas begyventų, konsultacija dėl vėžio įtarimo bus suteikta itin skubiai – kitą dieną ar po dienos. Ir pandemija taip pat neturi tam įtakos. Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centras užtikrina vaikų vėžio gydymą ir kaulų čiulpų transplantacijas visos Lietuvos ir Latvijos vaikams,“ – sako doc. dr. J. Rascon.