Vilniaus universiteto mokslininkė prisidės prie programos „Europos horizontas“ darbotvarkės formavimo vėžio mokslinių tyrimų srityje

doc. dr. Jelena RasconEuropos Komisija baigia derinti Europos Sąjungos mokslinius tyrimus ir inovacijas 2021–2027 m. koordinuosiančią programą „Europos horizontas“ (angl. Horizon Europe), kuriai planuojama skirti beveik 100 mlrd. eurų.

Europos Komisija suformavo misijų tarybas, kurios apibrėš Europos mokslinių tyrimų misijas ir jų įgyvendinimą penkiose svarbiausiose srityse: klimato kaitos; vėžio; vandenynų, jūrų, pakrančių ir vidaus vandenų; klimatui nepaveikių ir sumanių miestų bei sveiko dirvožemio ir maisto. Prie misijų tarybos asamblėjos, skirtos vėžio sričiai, veiklos prisidės Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkė ir Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos gydytoja doc. dr. Jelena Rascon.

Vilniaus universiteto vicerektoriaus prof. Rimanto Jankausko teigimu, šis Europos Komisijos pasirinkimas demonstruoja augantį pasitikėjimą Lietuvos medicinos mokslu ir Vilniaus universiteto  medicininių mokslinių tyrimų meistriškumo vertinimą.

„Lietuvos medicinos mokslų didesnis matomumas leis efektyviau integruotis į Europos medikų akademikų ir medicinos praktikų bendruomenę ir padės įveikti vis dar gajų stereotipą apie dviejų greičių Europą“, – įsitikinęs VU mokslo reikalų prorektorius.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų direktorė inovacijoms prof. Augustina Jankauskienė įsitikinusi, kad doc. dr. Jelenos Rascon patirtis suteiks galimybę ne tik puikiai atstovauti Lietuvai, bet ir pakels visų mūsų medicinos mokslininkų ir klinicistų veiklos kartelę.

„Kartu tai atvers galimybes prisidėti prie vieno svarbiausių Europos visuomenės sveikatos iššūkių – vėžio gydymo, kuris vis dar lieka labai svarbus kiekvienai Europos valstybei, kad ir kokia būtų jos  ekonominė ir socialinė situacija“, – sako prof. A. Jankauskienė.

Gydytoja onkohematologė doc. dr. J. Rascon yra Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro vadovė, pirmoji į Lietuvą perkėlusi Jungtinėse Amerikos Valstijose veikiančio Cincinačio vaikų klinikos Vėžio ir kraujo ligų instituto hematologų patirtį. Pasak medikės, ši žinia apie galimybę asmeniškai prisidėti prie Europos mokslinių tyrimų darbotvarkės formavimo yra ne tik puikus jos ligšiolinės veiklos ir iniciatyvų vertinimas, bet ir reikšmingas žingsnis kartu su Europos tyrėjų ir praktikų bendruomene ieškoti  efektyvių sprendimų vėžiui įveikti.

EK programos „Europos horizontas“ misijų tarybas sudaro po 15 atrinktų atitinkamos srities ekspertų.

Spalio viduryje Europos Komisija paskelbė, kad dėl didelio ekspertų paraiškų skaičiaus į misijų tarybas, buvo priimtas sprendimas šalia misijų tarybų suformuoti ir įvardintų mokslo sričių asamblėjas.

Programos „Europos horizontas“ tikslas – užtikrinti Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų lyderystę pasaulyje.

VU inf.